Jak se dělá eshop I.

Na nějakou dobu jsem se tady na blogu odmlčel. Mělo to svůj důvod. Těsně před velikonocemi jsem totiž koupil další eshop a většinu energie jsem nasměroval právě do něj. A protože za ten měsíc a něco prošel eshop docela zajímavým vývojem a moje občasné tweety, kdy jsem si pochvaloval, co se kde povedlo či nepovedlo, vyvolaly celkem zájem a dotazy, rozhodl jsem se podrobněji popsat, co a jak s eshopem dělám. Dnes si tedy povíme o tom, jak jsem eshop přebíral…

Nejprve proč další eshop. Vlastních eshopů už mám několik, většinou se jedná o jednoproduktové webíky, kde sem tam přijde nějaká ta objednávka. Pak provozuji ještě jeden menší, kde mám asi jen třicet produktů, ale vcelku dobře funguje. Objednávky chodí denně a vše už se se zaběhlo tak, že s ním mnoho času netrávím. Všechno zboží máme na skladě, exporty do fakturačního systému fungují bezvadně, stejně jako do PPL, kterou používáme jako hlavního přepravce. Jedná se o relativně malé a skladné položky, které snesou sem tam nějaké to drsnější zacházení a tak není problém ani s balením. Poté, co jsem odchytal slabá místa, jsem schopen deset objednávek vyřešit se vším do hodinky, spíš dřív. Na webu toho nešlo s relativně nízkou investicí moc co zlepšovat, konverzní poměr máme kolem 2,5%, z kanálů, se kterými jsem si pohrál, jako třeba Heuréka, lehce pod deset, z kampaní obecně něco kolem 5,2%. Z průměrného košíku 600 korun se podařilo zvýšit na 1170,-. Plánovaný obrat byl překročen o víc než čtvrtinu. Takže jsem potřeboval novou výzvu…

Pár měsíců jsem brousil různě po internetu a hledal, co by kde šlo koupit. A jednoho pěkného dne se v aukci na Webtrhu objevila aukce, která vypadal na první pohled ideálně. Čtyři roky starý eshop, fungující, vzhledem k tématice a osobě prodávající rozumný důvod prodeje a hlavně pěkná cena. Vyvolávací byla, pokud si vzpomínám 40.000 a cena „kup teď“ 50.000,-. Hned následující den jsem si vyměnil s majitelkou pár mailů, nechal si nasdílet Analytics a další den ráno jsem odklik koupi za cenu 50.000 korun. A jak jsem se dozvěděl později od konkurence, která už se v branži pohybuje, předběhl jsem ji jen o chvilku.

wt

Pár dní trvalo zprocesování, zaplacení a převod a 11. 4. jsem se stal hrdým majitel eshopu www.svetcukraru.cz. Pár dní před Velikonocemi, což jsem netušil, že je jedna z dvou sezónních špiček. Takže jsem naskočil do skutečně rozjetého vlaku. Bez skladu, bez dodavatelů. A aby to nebylo málo, eshop běžel na systému EshopRychle, takže absolutně bez propojení s naší fakturací. To už nezmiňuji zmatky s prodejem zboží, kde nebylo vyčísleno DPH z naší strany jako plátce DPH. A do toho telefonáty zákaznic, které potřebovaly vše dodat nejpozději do svátků a raději ještě včera. Prostě mazec.

A tak jsem si stanovil priority

Jako první bylo přenést eshop co nejdříve někam, kde to znám a s čím je možno rychle a efektivně pracovat. Současně ale neztratil za ty roky přirozeně získané pozice stránek ve vyhledávání. Celkem rychle padla volba na Shoptet, kde mi běhá i druhý eshop a který jsem tu nedávno popisoval v recenzi. Máme na něj naprogramované potřebné můstky a už se v něm vyznám. Jediným problémem bylo přesměrování URL adres, které neměly na původním webu vždy ideální logiku. Nakonec pomohl všemocný Twitter, kde jsem začal shánět nějakého guru na regulární výrazy, který by nám vymyslel superchytrý htacces na přesměrování. A ozval se nakonec přímo CTO Shoptetu Ondřej Brablc, se kterým jsme to přes víkend, co což mu dodatečně děkuji, z naprosté většiny zvládli. Takže přesně 21.4., pouhých deset dní od převzetí, jsem web kompletně překlopil na nový systém.

tw

Ze zkušeností s jiných přechodů se dal očekávat pokles návštěvnosti způsobený „ztracením“ původních URL adres. K tomu dochází prakticky vždy, i při snaze o přesměrování většiny starých adres na nové. Otázkou jen je, o kolik. Jak vidíte na obrázku, k poklesu nakonec došlo hlavně v samotný den přechodu, což je způsobeno přesměrováním domény na novou lokaci – jednoduše některým zákazníkům se nové nastavení ještě neprojevilo a tak se jim zobrazovalo, že web neexistuje. Tak se stalo, že v den přesunu jsme měli zhruba třetinovou návštěvnost, než obvykle.

presun

Následující den vidíte ve statistikách naopak skok nahoru. Ten byl způsoben tím, že jsme den po přesunu rozeslali mail, ve kterém jsme všem stávajícím zákazníkům jednoduše oznámili, že jedeme v novém. Že je to super a abychom jim poděkovali za věrnost, tak jen tak mimochodem pro ně vyhlašujeme měsíc dopravy zdarma (respektive slevu ve výši nejlevnějšího typu dopravy, což je v našem případě PPL).

Jen pro ilustraci pár čísel. Mail odešel ve dvou vlnách. První vlna šla na 2827 adres. Z nich otevřel zhruba každý třetí. Míra otevření tak byla 31.8%. Na web to přivedlo celkem 543 návštěv.
Druhá vlna byla na radu Jakuba Čižmáře poslána ve stejném znění, jen se změněným předmětem, a to pouze těm příjemcům, kteří minule neotevřeli. Tím si poštu otevřelo dalších 210 lidí a z nich se do eshopu podívali 139. Celkově každý desátý pak využil i nabízenou dopravu zdarma. První část mailingu přinesla obrat lehce pod osmnáct tisíc korun a druhý mail pak tisíce čtyři. Cekem tedy kolem 22 tisíc korun, což bohatě zaplatilo nejen poštovné zdarma, tak i náklady na placenou verzi Mailchimpu, který pro mailing používám.

Co však bylo důležitější, relativně rychle jsem si začal dělat přehled o tom, co lidé objednávají, co se vyplatí držet skladem a co ne. Právě vlastní sklad byl v minulém měsíci jedním hlavních úkolů. Dnes to musím zaklepat, ale větší část objednávek jsme schopni uspokojit prakticky okamžitě. A to je v tomto segmentu docela konkurenční výhoda. Většina konkurentů totiž objednává až na základě konkrétních objednávek. Nakonec i bývalá majitelka měla sklad jen asi za 40 – 60 tisíc korun.

Na čem momentálně pracuji?

Přefocujeme většinu zboží, protože fotka prodává. Jsou hotové wireframes a připravuje se nový design, který by měl být trochu lépe optimalizovaný z hlediska uživatelské přívětivosti.

nákupní košík

Snažím se pracovat se zákazníky a zlepšit skóre na Heuréce (při převzetí jsme měli tuším 87%, dnes jsme na 97% a rád bych to dotáhl na stovku. Jinak obecně s Heurékou jsme taky hodně hnuli. Tedy ne já sám, ale kluci z Besteta za pomoci jejich pana Mergada. Z původně méně jak 200 spárovaných položek jsme někde kolem tisícovky. To je zhruba polovina z celku. Zdvojnásobili jsme konverzní poměr a zvýšili o cca 25% hodnotu průměrné objednávky, ale zatím to není nic významného. Takže tady nás určitě čeká ještě dost práce. Hlavně se snižováním nákladů. Zatímco u druhého eshopu jsou náklady pod procento, zde se pohybujeme pod pět procent.

Další věc, na které průběžně dělám, je analýza klíčových slov a návštěvnosti v kombinaci se zbožím. Říkám tomu „zbožová klíčovka“. Taková parodie na oblíbenou „SEO klíčovku“ různých SEO šamanů a konzultantů. Ti se podívají na statistiky hledanosti slov a poví vám, co by bylo super, abyste na webu měli, ať vám tam chodí lidé, na jaká klíčová slova máte cílit a podobně. Tenhle problém já neřeším.

Návštěvnost je momentálně v pohodě a nemám potřebu do jejího zvýšení momentáně příliš investovat. Spíš mne zajímají ti návštěvníci, kteří na web přichází a odchází z něj neuspokojeni = nenakoupí. Kdo to je a proč nenakoupili? Zdál se jim eshop nepřehledný? Nenašli, co hledali nebo jsme na konkrétní položky moc drazí?

Na některé z těchto otázek může odpovědět právě analýza přístupových frází a vstupních stránek, což vyčtu velmi dobře z Google Analytics. Tak jsem třeba přišel na to, že asi čtvrtým nejsilnějším zdrojem návštěvnosti ze Seznamu je název zboží, na které sice mám založenou kategorii, ale vlastně ho ani nenabízím.

Takže co s tím? Hledat jiná „super-traffic-money-making-SEO-keywords“, vytvářet pro ně „inbound & content strategy“, nebo raději najít dodavatele na dané zboží a nabídnout ho? Druhá možnost je snazší, levnější a efektivnější. A vydělá mi peníze. Hned, ne až někdy (možná) v budoucnu. A ušetřené peníze za konzutanty raději investuji do sortimentu a zboží.

Co mne čeká v nejbližší budoucnosti?

Mimo nasazení nového designu to je koncepčnější práce s personalizací a životním cyklem výrobků.

Na Placla hledám nové food blogery, kteří by si zkusili něco upéct z našich surovin nebo v našich formách a já získal další cílenou návštěvnost.

S Heurékou jsme začali spolupracovat na bázi partnerství, kde jsme se stali garanty jedné ze sekcí. To je spíš o psaní, práci, odpovídání na dotazy zákazníků a budování brandu, než o přímých nákupech. A to je v cestě k cíli, kterým je stát se jedním z největších eshopů v našem segmentu, možná to nejdůležitější. Protože budoucnost patří silným značkám. A Svět cukrářů jednou takovou silnou značkou bude.

8 thoughts on “Jak se dělá eshop I.

  • avatar
    10. 11. 2015 at 10:33
    Permalink

    Dobrý den,
    přefocujete si zboží sám nebo od profíka? a jak postupujete pokud sám?

    děkuji

    Reply
  • avatar
    8. 9. 2014 at 14:24
    Permalink

    cez výkend nešiel tento blog. Bol to výpadok niekde u nás alebo skutočne vypadol komplet web ?

    Reply
  • avatar
    7. 6. 2014 at 19:58
    Permalink

    Michale, měl bych jen poznámku k tomu druhému e-mailu – byl poslán na ty, kteřá neotevřeli. Já se v poslední době u podobých reminderů přikláním spíš k metrice „neproklikli“, protože „neotevřeli“ může být dost nepřesné. A to u nás obou (i Jakubova) oblíbeného Mailchimpu ;.)

    Reply
      • avatar
        7. 6. 2014 at 20:49
        Permalink

        Píšu, metriku „neproklikli“ + přizpůsobit tomu obsah – časová tíseň (už jen 24 hodin do konce akce apod.).

        Já „neotevřeli“ a „neproklikli“ řeším hlavně u reaktivačních kampaní, protože ty, kteří zůstanou neaktivní i po reaktivaci, nemilosrdně mažu. Ale smazat někoho, kdo třeba nekliká, ale otvírá tak, že ho e-mailovací nástroj nezapočítá (u Mailchimpu třeba kampaně v plain textu), není žádoucí:)

        Reply
  • avatar
    7. 6. 2014 at 19:17
    Permalink

    Myslím, že mimo Placlu bude foodblogerů určitě víc;)

    Reply
    • avatar
      7. 6. 2014 at 19:30
      Permalink

      Urcite, ale kdyz si zadam na Placla VIP poptavku, podpora je za mne vyhleda a ja mam cas resit eshop:)

      Reply
  • Pingback: Jak se dělá eshop I. | RSS ze světa

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *